ЕВРОПА НЕ ПОДКРЕПЯ АБСОЛЮТНОТО КОМЕРСИАЛИЗИРАНЕ НА ПАЗАРА НА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА В БЪЛГАРИЯ

ЕВРОПА НЕ ПОДКРЕПЯ АБСОЛЮТНОТО КОМЕРСИАЛИЗИРАНЕ НА ПАЗАРА НА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА В БЪЛГАРИЯ


След като през юли 2008г. българското народно събрание промени законодателството и позволи на веригите от аптеки да навлязат на българския пазар, в момента министерски съвет предлага ново изменение на закона за лекарствените продукти, с което да премахне и последното ограничение пред монополизиране на аптеките в България – ограничението едно лице да не открива повече от четири аптеки. Практически, с премахването на ограничението за притежание на повече от четири аптеки, ще се узаконят, както съществуващите вериги от аптеки, така и ще се позволи изкупуването им от големи чужди корпорации. Последното ще доведе до създаване на мощни вериги с господстващо положение и до изкупуването и закриването на по-малките аптеки.

В следствие на което правото на избор на пациентите ще бъде сведено до нула. А в по – малките населени места пациентите ще бъдат лишени и от достъп до фармацевтични услуги.
Новите структури от аптеки, притежавани от големи производители на лекарства, ще имат възможност да диктуват пазарните условия, както на пациентите, така и на държавата, което се доказва от практиката в други държави.

Европейската група на фармацевтите, която е официалната организация на фармацевтите от Европейския съюз и обединява повече от 350 000 професионалисти, изпрати писма до Президента на Република България, до председателя на Народното събрание и до министър-председателя, с което твърдо осъжда предложението в България да отпадне ограничението за притежание на 4 аптеки. В писмото се посочва, че такава практика съществува в редица социално насочени държави като Германия, Португалия, Италия и др. На следващо място в писмото се посочва, че предложението на българския министерски съвет противоречи на постановено през м.декември 2008г. тълкуване на Съда на Европейските общности. В този акт на генералния адвокат на Съда на ЕО се посочва, че търговията с лекарствени продукти е предимно социално дейност с пряко значение за здравето и не се подчинява на правилата за предоставяне на други услуги, при които стопанската страна е водеща. В този смисъл, доводите на министерски съвет за нарушение на европейското законодателство са в противоречие с тълкуване на Съда на ЕО.

Българският фармацевтичен съюз настоява да се изчака крайното решение на Съда на ЕО преди да се променя за пореден път Закона за лекарствените продукти. БФС счита, че поредната промяна в областта на собствеността на аптеките е конюнктурна и зад нея стоят корпоративни интереси.

БФС отново предупреждава обществото, че премахването на ограниченията пред големите вериги и завладяването на пазара на лекарства от тях е необратим процес, който няма да може да бъде върнат назад.

Буди недоумение факта, че в период на тежка икономическа криза и постановено от правителството желание за подпомагане на малките и средни предприятия, се внася законопроект, с който, на практика, се премахват малките и средни аптечни предприятия.

Това показва реалните интереси, които диктуват поредното изменение на закона за лекарствените продукти, преди по въпроса да се е произнесъл европейския съд. Очевидно българските политици се страхуват, че Съда на ЕО ще потвърди законността на ограниченията в откриването на аптеки, което ще лиши вносителя от мотиви за промяната на закона. Очевидно е желанието поредното изменение на закона да се приеме бързо, преди да е постановено решението на Съда на ЕО. Така, България ще бъде от малкото страни в ЕС с откровено дясно-корпоративна регулация на аптеките, при минимално социална защита на пациентите.


гр. София
07.04.2009г.            
БЪЛГАРСКИ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ




{START_COUNTER}